LV | LT | RU

Viegli pagatavojami olu ēdieni ar bagātu proteīna saturu

Vairums jeb 80% Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka olas ir vērtīgs produkts un satur daudz cilvēka organismam nepieciešamu minerālvielu un mikroelementu. Tomēr Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) sadarbībā ar “Norstat Latvija” un “Forta Research” veiktās aptaujas dati liecina – plašākas zināšanas par olu uzturvērtību pietrūkst. Vienlaikus arī Latvijas iedzīvotāju olu patēriņš ir salīdzinoši zemāks nekā Eiropas Savienībā vidēji.

Iespējams, tas tādēļ, ka esam raduši raudzīties uz olām, kā uz tradicionālu brokastu ēdienu. Lai popularizētu vistu olas kā pieejamu un arī ilgtspējīgu proteīnu, kā arī to, cik daudzveidīgi varam tās gatavot, LAPNA Latvijā un Lietuvā ir uzsākusi Eiropas komisijas līdzfinansēto izglītojošu kustību “Olas ir spēks!”.

Lūk, kopā ar Latvijas Apvienotās putnkopības asociāciju sagatavota olu recepšu izlase – vienkārši un ātri pagatavojamas maltītes, ko varam baudīt teju jebkurā laikā un papildināt ar sezonā aktuāliem dārzeņiem!

*LAPNA veiktā tiešsaistes (CAWI metode) aptauja sadarbībā ar “Norstat Latvija”. Aptaujāts 1000 Latvijas iedzīvotājs 18-55 gadu vecumā laikā 03.05.2022-11.05.2022.

Finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Lauku atbalsta dienesta uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienība, ne Lauku atbalsta dienests ar tiem nevar tikt sauktas pie atbildības.

Projekts “ES ražotu olu informācijas un veicināšanas pasākumi Latvijā un Lietuvā” (EU Eggxpert, projekta nr. 101046173)

Par LAPNA

Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija (LAPNA) ir dibināta 2006.gadā un tā apvieno gan lielos uzņēmumus, gan vidējos, gan nelielās saimniecības, kopumā vairāk nekā 50 biedru. LAPNA biedri saražo 95% nozares produkcijas. Tās mērķis ir pārstāvēt Latvijas putnkopības nozares pārstāvjus attiecībās ar Latvijas valsts un Eiropas Savienības institūcijām, kā arī attiecībās ar citiem publisko un privāto tiesību subjektiem, piedalīties putnkopības nozari reglamentējošo tiesību aktu izstrādāšanā un apspriešanā, veicināt labas ražošanas prakses un «Codex Alimentarius» ievešanu putnkopības uzņēmumos, sekmēt putnkopības uzņēmumu sadarbību ar pārtikas aprites uzraudzības iestādēm, kā arī veicināt zoonožu un citu infekciju izskaušanu putnkopības uzņēmumos.

Papildu informācija plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem:
Anna Ērliha, LAPNA Izpilddirektore, tel.26147764