LV | LT | RU

Kustība “Olas ir spēks!” šajā pasākumā viesojās ar olpratības paviljonu, kurā gan izglītojām, gan izklaidējām lielākus un mazākus. Saskaitījām, ka pie mums un trušiem viesojās vismaz 2000 rīdzinieku. Visus klātienē sveica un uzrunāja pasākuma vadītājs Marģers Majors, kā arī olpratības eksperti no Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas, “Balticovo”, “Alūksnes putnu fermas” un Siguldas saimniecības “Pakalnu olas”.

Varētu šķist, ka ola – tas taču ir vienkārši, tomēr tā gluži nav! Tāpēc mēs šajā kustībā daudz runājam arī par Eiropas Savienības ražošanas standartiem, kuri ir prasīgi un tā garantē olu drošumu patērētājiem.

Mūžīgs ir jautājums, kas bija pirmais – vista vai ola? Mēs šoreiz to risinājām vienkārši – uzskatījām – ka vista, jo vistas šķirne nosaka gan olas krāsu, gan tās īpatnības. Mēs patiesi vēlējamies sarīkot vistu un citu mājputnu izstādi klātienē, taču biodrošības noteikumi ir stingri – tāpēc improvizējām, mērķi gan sasniedzām – apstaigājot stendus apmeklētāji varēja redzēt, cik daudz un dažādu vistu šķirņu ir un kādas izskatās to olas.

Tā kā vistu nebija, atvedām trušus – lai arī to saistība ar Lieldienām un olām ir vien simboliska, tomēr mazie pūkaiņi iepriecina un sasilda sirdis. Pašiem mazākajiem bija iespēja sacensties koka olu “precīzmešanā”.

“Olpratības paviljona” galvenā aktivitāte un izaicinājums bija apliecināt savas zināšanas par un ap olām un saņemt par to balviņu no “Balticovo” vai “Alūksnes putnu fermas”. Tie, kuri apmeklēja “Olas ir spēks” telti varēja aizpildīt krustvārdu mīklu un, pareizi atbildot, arī tikt atalgoti. Protams, mēs nebūt nepametām mūsu apmeklētājus šajā “cīņā” vienus pašus – lai noskaidrotu nepieciešamo informāciju ikviens varēja doties pie kāda no trīs olpratības stendiem un uzzināt, ko jaunu. Tāpat vienu reizi stundā varēja noklausīties īso ekspertu meistarklasi par praktisko olpratību – kā pareizi vārīt olas, kā lobīt ar mazākiem atlikumiem, kā zināt, vai ola ir svaiga, vai olas dzeltenums nosaka, kur ola dēta, ko nozīmē katrs cipars marķējumā.

Kopā mēs saņēmām 1500 aizpildītu krustvārdu mīklu, kopā ar secinājumiem, ka dažiem šķita viegli, bet dažiem grūti, taču ļoti daudzi teica, ka uzzinājuši daudz jauna. Piemēram, ka ar pirmo numuru apzīmē tās olas, kuru dējējas dzīvojošas brīvē, ka olās ir arī dzelzs un proteīns dod ilgstošu sāta sajūtu un vēl daudz ko citu.

Kustība “Olas ir spēks!” atgādina, ka olas ir pieejams produkts un olbaltumvielu avots, kas satur 13 dažādus organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Tās ir vēlams iekļaut ikdienas uzturā gan bērniem, gan pieaugušiem, gan senioriem – ne tikai Lieldienās, bet visa gada garumā.

Projektu “Olas ir spēks!” finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Lauku atbalsta dienesta uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienība, ne Lauku atbalsta dienests ar tiem nevar tikt saukti pie atbildības.

Projekts “ES ražotu olu informācijas un veicināšanas pasākumi Latvijā un Lietuvā” (EU Eggxpert, projekta nr. 101046173)