LV | LT | RU

Pasaules olu diena tiek atzīmēta kopš 1996. gada, un katru gadu aktivitātes atšķiras, tomēr mērķis ir viens – izglītot par olu nepieciešamību uzturā un ieguvumiem mūsu veselībai.

“Pasaules olu dienā šogad vēlamies atbalstīt tos iedzīvotājus, kuriem šobrīd ikdienā klājas grūtāk, tāpēc 10 000 olas tiks nodotas “Paēdušai Latvijai” rīcībā, vienlaikus aicinām Latvijas iedzīvotājus ikdienā atbalstīt olu ražotājus – iegādāties mūsu produkciju, kura ir gan vērtīga mūsu organismam, gan dod ieguldījumu valsts tautsaimniecībā,” uzsver Auškāps.

Pārtikas banka „Paēdušai Latvijai” dala pārtikas pakas iedzīvotājiem visā Latvijā sadarbībā ar vietējām labdarības organizācijām un pašvaldību sociālajiem dienestiem.

“Mēs esam pateicīgi LAPNA par šo ziedojumu, kas ļaus trūkumā nonākušajām ģimenēm papildināt savu maltīti ar tik veselīgu produktu kā olas. Un priecājamies, ka tās ir Latvijā dētās olas, kas šim ziedojumam piedod vēl lielāku vērtību. Mēs kā sabiedrība, tajā skaitā uzņēmumi, esam cieši saistīti, un mūsu kopējā labklājība uzlabojas, veicot šādus labus darbus,” saka Pārtikas bankas “Paēdušai Latvijai” vadītāja Agita Kraukle.

LAPNA biedrs arī atgādina, kā lasīt olas marķējumu jeb ciparus, kas ir uz čaumalas, un pārliecināties, ka olas patiešām ir ražotas Latvijā. Proti, 11 simbolu kombinācijā pirmais cipars norāda uz dējējvistu turēšanas metodi (0 – brīvos turēšanas apstākļos bioloģiskajā saimniecībā dētas olas; 1 – brīvos turēšanas apstākļos dētas olas; 2 – kūtī dētas olas; 3 – sprostos dētas olas), tam seko izcelsmes valsts kods LV, pēdējā ciparu virkne ir PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs.

Jāpiebilst, ka Latvijas veikalos ir nopērkamas arī trešajās valstīs ražotas olas, uz kurām Eiropas Savienības regulējums neattiecas.

Ja pircējs vēlas būt pārliecināts par produktu drošumu, par to, ka dējējvistas tiek pareizi barotas un uzturētas, tad drošāk ir izvēlēties olas, kas atbilst Eiropas Savienības augstajiem standartiem.

Pasaules olu dienā notiks pirmais Olu lobīšanas izaicinājums

Par godu pasaules olu dienai 11. oktobrī kustības “Olas ir spēks” “Instagram” kontā tiks aizsākts Latvijas vēsturē pirmais Olu lobīšanas izaicinājums. Tajā tiek aicināts piedalīties visi, kas ikdienā uzturā lieto olas un kuri aizraujas ar ēst gatavošanu.

“Ola ir ļoti vērtīgs produkts. Vārīta ola ir vienkāršākais tās pagatavošanas veids, taču čaumalas nolobīšana ar iespējami mazāku produkta zudumu bieži vien ir izaicinājums. Tāpēc mēs aicināsim ikvienu interesentu nolobīt olu tā, lai ola paliktu iespējami neskartāka, gludāka. Mums šķiet, ka tā ir sava veida māksla, tāpēc aicinām iesaistīties, izmēģināt roku olu lobīšanā un tikt pie vērtīgām balvām,” stāsta Auškāps.

Čempioni tiks meklēti trīs kategorijās: ātrākais lobītājs, tehniski interesantākais lobītājs un skaistākais lobītājs. Lai piedalītos izaicinājumā, nepieciešams nofilmēt video “reel” un publicēt to savā “Instagram” profilā, atzīmējot kustības “Olas ir spēks!” profilu un lietojot mirkļbirkas #olulobīšanasizaicinājums #olasirspēks. Video ir skaidri jāredz lobīšanas process, kā arī, kā beigās izskatās nolobītā ola. Tāpat dalībniekiem ir jāizvēlas, kurā konkursa kategorijā viņi piedalās.

“Katram ir savi triki un pārbaudīti olu lobīšanas paņēmieni, piemēram, es cieti vārītas olas pirms lobīšanas uz dažām minūtēm iemērcu aukstā ūdenī, tas palīdz čaumalai vieglāk atdalīties. Mīksti vārītām olām vislabāk darbojas, ja pēc vārīšanas viegli uzsit pa olas galu, lai čaumala ieplīst, un uzmanīgi izslidina olu no čaumalas,” pieredzē dalās LAPNA biedrs.

Konkursam nofilmētos video vērtēs stingra žūrija: Toms Auškāps un pazīstamais kulinārijas blogeris Rojs Puķe, kurš interneta vidē vairāk pazīstams kā Pipars. Ātrākais lobītājs, tehniski interesantākais lobītājs un skaistākais lobītājs tiks pie lieliskām balvām – olu vārītāja, olu taimera un īpaša “Olas ir spēks!” hūdija. Katrā kategorijā tiks izvēlēts viens uzvarētājs.

Olu lobīšanas čempionāts norisināsies no 11. oktobra līdz 11. novembrim, tāpēc ir iespēja arī patrenēties. Uzvarētāji tiks paziņoti 15. novembrī kustības “Olas ir spēks” sociālo tīklu kontos.